Deze blogpost is het tweede deel in de serie die Irene voor ons schrijft over haar ervaring met vrijwilligerswerk in Ghana via Moon&Star guesthouse.

Irene was afgelopen zomer één van de eerste deelneemsters aan Moon&Star guesthouse’ vernieuwde vrijwilligerswerk programma. Onze focus ligt op duurzaamheid en geen negatieve impact voor de plaatselijke bevolking. Wil je meer lezen over hoe we dat in de praktijk vertalen, lees dan ons blog over vrijwilligerswerk in het buitenland.

De eerste week in Ghana

Cultuurshock in 3,2,1……. Tsja die eerste paar dagen, lees week, was het enorm wennen. In Nederland zijn we van alles op tijd, zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd en dus alles snel-snel. In Ghana is alles rustig aan, op je gemakje en totaal geen stress.
Dit ben ik totaal niet gewend vanuit Nederland, ik wilde in Ghana hard ‘werken’ en veel dingen doen, maar daar denken de mensen heel anders over. Lees snel verder, als je wilt weten hoe mij dit is vergaan.

Mijn ochtendrituelen in Ghana

De ochtenden begonnen rustig, wakker worden door de (nieuwe) geluiden en voornamelijk de lokale radio die vroeg begint in de ochtend. De mensen hier zijn gewend om vroeg op te staan. Ze gaan schoonmaken en andere klusjes doen aangezien het dan nog koel is. Zo kunnen ze later op de dag wanneer het warm is rustig aan doen. Ik begon de ochtenden meestal lekker buiten op het terras. Al kijkend naar de opkomende zon en de berg die je langzaam ziet verschijnen. Lekker een boekje lezen met de hondjes en de kinderen om me heen. Blijer op de vroege ochtend kun je mij niet maken.

Ontbijt bij Moon&Star guesthouse

Elke dag rond 8 uur gingen we ontbijten en oh, het ontbijt van Moon & Star is echt geweldig. Elke dag weer wat anders lekkers wat ons stond te wachten, nomnom. Van pannenkoeken, toast tot muesli en fruit. Na het ontbijt maakten we, Romy en ik, ons klaar en gingen we naar de school. De eerste twee weken was ik samen met Romy en hebben we alles samen ondernomen. Op de school hielpen we de docenten met de kinderen tot ongeveer half één. Rond half twee gingen we middageten, hierna hadden we even vrije tijd. Om vervolgens rond half vier gingen we richting het children’s home om te socializen met de kinderen.

Moon&Star guesthouse ontbijt

Vrijwilligerswerk in Ghana, mijn ervaring als assistent bij ‘Banko Wesley Methodist Preparatory school’

Vanaf Moon & Star guesthouse was het zo’n tien minuten lopen naar de school, een geel gebouwtje met drie lokalen. De eerste dag hielp ik Madame( directrice & docent) met lesgeven aan twee groepen die in één lokaal zaten. Het lastigste was het communiceren met de kinderen, ze spreken allemaal Twi en verstaan slecht Engels. Het was dus echt handen en voeten werk om de kinderen dingen duidelijk te maken. De andere dagen heb ik geholpen bij Mary, zij gaf les aan Kindergarten 2. Mary en ik begrepen elkaar goed, dat was voor mij heel erg fijn.  Hierdoor konden we duidelijk communiceren over het lesgeven en waarbij ik haar kon helpen. 

Als vrijwilliger ben je echt niet altijd druk

Ik had verwacht op de school de docenten te ondersteunen met klusjes of sommige kinderen extra te helpen. Dit was helaas niet zo, het was bijna zomervakantie dus werd er weinig meer gedaan. Hierdoor zat ik ook vaak achter in de klas te wachten tot dat het tijd was voor de pauze en de kinderen allemaal aandacht van ons wilden.

Gelukkig heb ik later zo nu en dan een les mogen geven zoals de kinderen Engelse woorden aanleren en verschillende figuren leren tekenen, ook heb we kettingen met ze gemaakt. Dit was heel erg leuk! Daarnaast wilden ze in de pauzes allemaal graag aandacht, hand vasthouden, knuffelen, aan m’n haar zitten was ook een grote favoriet. Zo nu en dan hebben we spelletjes gedaan, zo heb ik ze ‘Jan Huigen in de ton’ aangeleerd. Vooral het op de grond vallen vonden ze erg leuk. Ik was verbaasd dat ze zo snel de Nederlandse woorden uit konden spreken. Door deze momenten in de pauzes, hebben sommige kinderen dan ook wel een speciaal plekje in m’n hart veroverd.

Iets tastbaars achterlaten

Romy en ik wilden beide graag iets achter laten in Banko voor de school. We merkten dat het niveau van de kinderen in één klas enorm verschillend is en dat het ene kind dus veel langer bezig is dan de ander. Dat betekent dat sommige kinderen soms een hele tijd gewoon moeten wachten totdat de anderen klaar zijn, zonder iets te doen. Daarom hebben wij een boekje gemaakt met verschillende opdrachten, spelletjes en kleurplaten die de kinderen kunnen doen wanneer ze met hun opdrachten klaar zijn. Daarnaast hebben we potloden, gummen en puntenslijpers gekocht en daar achtergelaten. Blij dat we ook zo iets hebben kunnen bijdragen en iets konden achterlaten waar ze echt iets aan hebben. 

Vrijwilligerswerk in Ghana, mijn ervaring bij ‘Anja’s Children’s home’

In de middag gingen we naar het Children’s home, nog een aantal wonen thuis, maar velen wonen al in de grote steden omdat ze studeren. Nu was het bijna zomervakantie dus waren zij ook thuis. We hadden verwacht hier te helpen met het huishouden, de bakkerij en het huiswerk van de kinderen. Maar het was dus bijna zomervakantie en daardoor was het rustig met brood verkopen/bakken, omdat er geen studenten meer waren en de kinderen hadden ook geen huiswerk meer. Wat we deden was praten met de kinderen en zo nu en dan helpen met koken. Het was de eerste week heel erg aftasten, elkaar leren kennen enz. We zaten er elke middag, waar moet je het op het laatst nog over hebben? Daarnaast spraken ze veel Twi tegen elkaar, waar wij niets van verstonden..

Volleyballen in de brandende zon

We kwamen erachter dat ze een volleybalveldje hebben, maar geen goede volleybal. Romy en ik zijn met Moon & Star naar Kumasi geweest en hier hebben we een volleybal gekocht, zodat we met ze konden volleyballen, dat was heel erg leuk. Maar jeetjemina, volleyballen in de volle zon, na vijf minuten was ik kapot. En zij gingen door al was het niets, nu zijn ze de warmte gewend, maar toch haha. Daarnaast hebben we met ze gevoetbald, kan gewoon in het hoge gras met een jurk aan, wat hebben we gelachen. En na het voetballen nog een heuse fotoshoot gehad met Cecilia, kijk de foto’s en beoordeel zelf😉

vrijwilligers werk bij het kinderhuis

Ervaringen uitwisselen en samen Afrikaans koken


Toen we elkaar eenmaal beter leerden kennen en ik maar ook zij zagen welke overeenkomsten we hadden, waren de gesprekken heel erg fijn en leuk. We hebben samen gekookt, onder andere heb ik geleerd hoe ik rijstballen en fufu moet maken. Wat een pittig werkje is dat, maar oh wat hilarisch om te doen. Fufu wordt gemaakt van plantain en cassave. Het wordt gekookt, de kern/pitjes eruit gehaald en dan kun je het of gaan stampen tot dat het een soort deeg wordt of een kleine machine gebruiken waar het tot een deeg wordt gemaakt. Dit is zeer handig en snel. Wij hebben de machine gebruikt en daarna nog kort gestampt. En ja dat wilde ik ook wel even proberen, maar wat een zwaar werk was dat.. 

Al met al, het harde werken dat ik in gedachten had voor mijn vrijwilligerswerk in Ghana werd; kinderen vermaken en aandacht geven in de pauzes en kletsen en koken met de meiden van het children’s home. De eerste week dacht ik, wat doe ik hier, maar na vier weken wilde ik eigenlijk niet weg en viel het afscheid zwaar. Benieuwd naar m’n afscheidsfeest? Hier zal ik later nog een blog over schrijven, de volgende zal gaan over de uitstapjes die zijn gemaakt in de vier weken dat ik in Ghana was.

Wil je, net als ik, ook de volgende delen van Irene’s verhaal over vrijwilligerswerk in Ghana en haar ervaring lezen? Volg ons op Facebook en Instagram zodat je weet wanneer haar volgende blog online komt!